Writer, Photographer, Journalist

Evrensel insan algısı ve Kars Platosu; İkinci yazı

Değerli İzleyici,

Kars Platosu’nu ve Kars’ı biraz daha yakından algı merceğine sürelim.
Yaratıcı us ile akıl süzgecinde sınamadan, kolay görünen her şey yanıltabilir. Şöyle ki, devşirmeci zihinler için çok kolay bir yoldur hemen ‘Kars Platosu’ tanımını bir yerden alıp bir tanıtım panosuna asar gibi ezberden kullanmak. ‘Kars Platosu’ betimi ile nereye, neden gönderme yaptım? İzin verin görelim, bakalım bir kez daha!

İlk kez 2004’te yazınsal metin düzeyinde yaygınlaştırdığım bu tanım için ne tür altyapı düşünceleri üretmişim, bir an geriye dönelim, evet.

‘Çok kültürlülük, çok dilli olma özelliği, farklı eğilimlerin, inancaların bir arada hayat bulması ve ortak doğrularla, bir arada yaşama ilkesi, Kars Platosu’nun bir coğrafya olarak tarih katlarını açımlayan, özümseyen bir duyumu da sergilemektedir.*

‘Bir ucuyla Kafkas Sıradağları eteklerine, Doğu Karadeniz’e ulaşan, Coruh Irmağı kanyonları, Soğanlı Yaylaları üzerinden öteki ucu ile Kelkit Çayı’ndan Sivas Platosu’na, Kapadokya’ya açılan, daha aşağılarda Ağrı Dağı çevresini dolanıp Urartu zaman tünelinden Hazar Denizi’ne çıkan; tarih katlarıyla, zaman tünelleriyle Hazara İmparatorluğu’na, Hititlere, Hurrilere ve Oğuzlara dek bütün bu çevreyi algılama ve yansıtma metaforlarıyla; im ve simgeleriyle kapsayan çok renkli ortak payda platformu olan Kars Platosu’nu, kültürler arası geçişken insanın humanist ortak payda noktasını bularak öyküleyebilirim, diye düşündüm.’*
Kars Platosu Öyküleri’nde, yazınsal metin düzleminde sınama yolunu kullanarak, bunları söylemişim.
Bir tanım daha yapmışım;
‘Kars, büyük platformun, büyük platonun uygarlık merkezi ve adıdır. Tematik olmaktan çok, binlerce yıla dayalı lirik söz ve yazınsal metin geleneği olan Binbir Gece Masalları’na Ani İpek Yolu ile katkılar da sunan Kars Platosu’dur burası. Kars Platosu Öyküleri, bir açıdan geniş zamanların öyküleridir.’ Bugün de bu düşüncedeyim, evet.

Evrensel insan algısına giden yolda okurunu arayan, ‘BenAras’ adlı romanın yazarı olarak bu düşüncem sürüyor.

Bu nedenle ‘Kars Platosu’ başlıklı bu blog burada, evrensel insan algısına giden yolda sizlerle birlikte olacak.

Bu blog, evet sizlerle yazınsal metinlere yaklaşma ortak paydası altında, yazınsal metinleri yaratma ereğiyle buradadır evet. Yazınsal metinler olmadan uygarlaşma olmaz! Kars da, Kars Platosu da olmaz!

Sevgi, içtenlik…

Tekin SonMez

*Kars Platosu Öyküleri, Tekin SonMez, öykü 2004, NİS Media Y. İst

Leave a Reply