Writer, Photographer, Journalist

Ülke değerlerine tanıtım katkısı veren bu site Kapadokya izi sürecek… ve ‘Babam, Boyalı Köyü’nde on beş yıl muhtarlık yaptı, beş kardeşiz, ben ortancayım, hiçbir konuda önümüzü kapamadı. Açık bir insandı. Köye ilk elektriği getiren idareciydi. Köye, evde akan suyu, köye ilk asfaltı getiren babamdı. Bu ilkler bölgede bizim köyümüzde yaşanmıştır,’ diyen Ürgüp Belediye Başkanı Sayın Yıldız söyleşi…

Kayseri-Ankara yolum büyülü bir düşten geçti o gün. Peri bacaları ve fantasya denilir bunun tümüne!
İlkin, 1997 o ışıklı güz, Son Oğuzlar köyünde çektiğim fotoğraflarla Sivas yolu dönüşümde yazmışım.
Evet, on yılı aşkın bu ilk izlenimler yazısı, bir edebiyat metni olarak ve Kapadokya için başlayan tanıtım çabalarımın ilki olarak  yayımlanmıştı.
Bu çalışmalar ara vermeden sürdü ve bugünlere geldi.
Söyleşiler, analitik deneme yazıları ile ‘Kappafantastika Kapadokya’ adlı yapıt kamuya sunuldu.
Bu kez, ikleriyle ünlü Boyalı Köyü toprağıyla yoğrulmuş bir eğitimci ile söyleşi var bugün.
Buna benzer iki değerli eğitimci-yöneticinin söyleşilerini yayımladık.
Prof. Dr. Sayın Oktik ve Uçhisar Belde Başkanı Sayın Süslü ile olan anlatılar da yayımlandılar.
Bu anlatılar bir anlamda Kapadokya yerel tarih arşivi olacak.  İçeriden bir anlatı daha.
Baba, kendi deyimiyle “toprak insanı, aynı zamanda köyümü 15 sene muhtar olarak yöneten bir baba. Ailede yönetici geleneği var.
İlk kitap, okuduğu Kırmızı Başlıklı Kız.
Bir dönemin Ürgüp simgesi olan ve Karain Köyü’nde başlayan ve “seyyar kütüphane” diye anılan bir hareket – olgu süreci ile bu kitap eline ulaşmış.
Ürgüp’e 8 km. Boyalı Köyü’nden beş çocuklu bir ailenin ortanca oğlu.
Son dönem Ürgüp Belediye Başkanı seçilen Sayın Fahri Yıldız söyleşisini izliyoruz.
SORU; Sayın Fahri Yıldız baba-oğul anısı anlatır mısınız?
YANIT; Babam, Boyalı Köyü’nde on beş yıl muhtarlık yaptı, beş kardeşiz, ben ortancayım, hiçbir konuda önümüzü kapamadı. Açık bir insandı. Köye ilk elektriği getiren idareciydi. Köye, evde akan suyu, köye ilk asfaltı getiren babamdı. Bu ilkler bölgede bizim köyümüzde yaşanmıştır.

SORU; İlkleriyle ünlü Boyalı Köy okulunda mı okudunuz?

YANIT; Evet! 1930 yılında halkın katkılarıyla yapılan çok değerli bir yapı tarzı olan bu okulda okudum. cumhuriyetin ilk eğitim semeresinden faydalanan bir köy, benim köyüm. Köyümde okuma yazma bilmeyen insan yok. En yaşlısı da bilir. Dolayısıyla eğitim ortamı iyi olan bir köy.SORU; Ürgüp-Boyalı Köy Okulu mezunu Fahri Yıldız, hangi okulları-yolları aşıp Ürgüp Belediye Başkanlığı’na ulaştı?

SORU; Ürgüp-Boyalı Köy Okulu mezunu Fahri Yıldız, hangi okulları-yolları aşıp Ürgüp Belediye Başkanlığı’na ulaştı?
YANIT;Köyümün okulundan sonra ağbimin ortaokulda başarısız olması benim de başarısız olacağım anlamına geliyordu babama göre. Dedi ki, ‘Ağbin okumadı sen de okumaya devam etme.’ Ben ısrar ettim ille okuyacağım. ‘Beni göndeceksiniz.’ Öğretmen Okulu sınavlarına girdik, kazanamadık hasbelkader, Nevşehirde yeni açılan İmam Hatip Lisesi orta kısmına yazıldım. Liseyi de ordan bitirdim. 60’lı yıllar bu. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi şu anki adıyla (o zaman Yüksek İslam Enstitüsü idi) orayı bitirdim, öğretmenlik görevine başladım. Hatay, İskenderun, Kırşehir, Çiçekdağı, Çankırı Orta, Kocaeli, Kandıra ve Nevşehir, Ürgüp Lisesi Müdürü oldum.SORU;İlk kitap köye ve çocuk Fahri Yıldız’a nasıl ulaştı?
YANIT; Tahsin Güzel kütüphanenin çalışan memuruydu ve haftada bir kez, seyyar eşeğiyle, iki tarafına bavullu özel yapılmış kitap kütüphaneyi yükler, bizim okulun önünden köye getirir, açar, biz ödünç kitabı alırız, haftaya o gelmeden bitirelim telaşıyla okur bitirir, haftaya geldiği zaman onu verir ötekini alırdık.

SORU; Bu köye ve Ürgüp’e nasıl bir eser bırakacaksınız?
YANIT; Köyümüzü sordunuz önce! Köyümüzde benim mezun olduğum ilkokulumuz şu anda taşımalı sistem nedeniyle terkedildi, metruk durumda ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Onu restore ettirmek gibi bir projemiz var. Ürgüp’le ilgili olarak da, Ürgüp bir turizm beldesi.

SORU; Turizm sektörü, yatırımcılar yeteri kadar talep olmayışından yakınıyor. Buna nasıl bir çözüm olabilir?
YANIT; Hayır bizim yatırımcılarımız çok şikayetçi değiller çünkü şurdan anlıyoruz şikayetçi olmadıklarını, bizim onlardan bazı misafirleri ağırlama konusunda yer talebimiz oluyor. Doluluk oranının yüksek olduğunu söyleyerek bize sıkıntı çıkarıyorlar. Bu anlamda oteller dolu demektir. Dolayısıyla bizim esnafımız şu an itibariyle turizmden memnun, ama özellikle bu tur operatörlerin düzenlediği turlar biraz turizmi sıkıntıya sokuyor gibi. Sadece belli başlı yıldızlı otellere hizmet eder durumda görüntü var, çarşıya inme gibi sıkıntıları var turistlerin. Bu açıdan esnaf sıkıntılı ama genel olarak Ürgüp’ün turizmden sıkıntısı yok. Ürgüp’te en büyük sorunlardan bir tanesi konut sıkıntısı.

SORU; ‘Sorunlardan bir tanesi konut sıkıntısı,’ dediniz. Ürgüp göç alıyor ve sit alanı. Ürgüp’ün nüfusu artıyor. Köyler boşalıyor! Konut sorunu nasıl çözülür?
YANIT; Köyler kışın boşalıyor yazın doluyor. Ürgüp köylerinden.. adam hem köyünde tarlasını işliyor, hem de şehirdeki modern hayattan istifade etmek için Ürgüp’ten ev alıyor, göç böyle.. hem köyde evi var, hem Ürgüp’te. Şimdi bizim Toki’yle ilgili bir çalışmamız var şu anda, bin konutluk projemiz var. İlk etapta 500, ikinci etapta bir 500 daha. Ulaşlı’nın alt tarafındaki mevkiye, çalışmaları tamamladık.

SORU; Ürgüp’te su gibi bazı sorunlar sürüyor mu?
YANIT; Altyapımız bozuk… katı, sıvı atık.. katıyı bir müteahhit firmaya verdik, o ayrıştıryor taşıyor götürüyor.

SORU; Kardeş kentler.. nerede kardeş kent var?
YANIT; Girişim bizden önceki dönemde olmuş, Almanya’da Dillenburg, küçük bir şehir oraya gittim, belediye eşbaşkanıyla görüştüm. Bunu ısıtalım, genişletelim diye görüştük. Biz özellikle şu anda Üsküp kentiyle.. Üsküp’ün ortasından geçen nehrin bir tarafı eski Osmanlı, bir tarafı Avrupa. Makedonya’da ve bizim orayla ilgili ön çalışmamız var, bize uygun olan hem isim, bakın, isimde de bir benzerlik var Ürgüp – Üsküp. Onlar da sıcak bakıyorlar bu olaya. Bununla ilgili.. karşılıklı Türk ırklarıyla ilgili kardeşlik bağlarını kuvvetlendirme çalışmalarımız var, inşallah.. yani bir kardeş şehir geliştirmeye çalışıyoruz. Yunanistan’da Larissa var, Larissa’yla Mustafapaşa devam ediyor.

SORU; İşiniz kolay değil! Uçhisar, Nevşehir Göreme.. güzel rekabet, tatlı sert bir yarış var mı öteki ilçelerle aranızda?
YANIT; Ürgüp ve Kapadokya güzel, ama her zaman güzelin güzeli, iyinin iyisi vardır, daha iyi yapmaya çalışıyoruz. Biz kendimizle yarışıyoruz, kendimize bakıyoruz ama gizli bir rekabet her insanda vardır

.

Leave a Reply